De aanschaf

 

Vooraleer men vogels (zebravinken) gaat aankopen, moet men van een paar dingen zeker zijn. Zo moet men allereerst besffen dat het diertje niet enkel en alleen plezier met zich meebrengt. Er kan ook een hoop werk aan verbonden zitten. Het laatste wat je wil doen is een vogel impulsief aankopen omdat je hem in een winkel gezien hebt en toch zo leuk vindt. Als je de vogel koopt dan komt daar meteen ook een kooi, voederbak, eten zelf en werk bij kijken.

Denk nu niet dat ik jullie nu probeer af te schrikken, ik probeer jullie gewoon duidelijk te maken: bezint eer je begint.

Hieronder som ik enkele zaken op waar je best rekening mee houdt bij de aankoop van een vogel.

 Voor de aankoop  

Een zebravink is een sociale vogel, hij heeft niet zozeer nood aan mensen in de buurt, maar wel aan een soortgenoot en dan liefst één van het andere geslacht. Dus het is aangeraden om er minimum 2 te kopen i.p.v slechts 1. (nooit 2 koppels bijeen zetten => dit geeft ruzie, meer of minder mag wel).

 

Heeft u de tijd om voor de vogeltjes te zorgen? Normaal gezien wel, 1 koppel zebravinken brengt niet zo veel werk met zich mee en daarom lukt het meestal wel om een koppeltje in huis te nemen. Zodra men echter naar meerdere koppels overschakelt (wat waarschijnlijk gebeurt als het je bevalt) dan ga je er toch rekening mee moeten houden dat je hier en daar tijd gaat moeten beginnen vrijmaken. En eventueel zien dat je huisgenoten er geen last van gaan hebben.

 

TIJDENS de aankoop

Als deze 2 vorige punten in orde zijn dan kan men overgaan tot de aanschaf van deze mooie vogels, nu rest er enkel nog de vraag : Waar?

Zebravinken zal je in vrijwel elke dierenwinkel aantreffen die vogels verkoopt. Als je een gewone doorsnee vogel wil en als het de eerste keer is dat je je een vogel aanschaft dan is de dierenwinkel de beste plaats voor jou. Je vindt er reeds mooie vogels tegen een redelijke prijs.

Maar stel dat je op zoek bent naar een beter exemplaar. Dan moet je op zoek gaan naar een kweker. Zeker als je de geschiednis van de vogel wil weten: vader, moeder, split voor... Meestal is het bij een kweker iets duurder, maar je krijgt dan ook waar voor je geld. Een echte kweker zal je niet oplichten!

Waar moet ik op letten als ik een vogel ga kopen?

 

De vogel mag niet te zenuwachtig zijn, als hij zich bijna te pletter vliegt tegen de tralies, laat hem dan zitten, aan de andere kant mag hij ook niet stil zitten en de indruk geven dat hij voordurend wil slapen (wat er op wijst dat deze vogel ziek is: naar lucht happen en voortdurend krabben zijn ook redenen waarom men deze vogel niet zou moeten aankopen).

 De snavel moet ook in orde zijn, als je ziet dat deze misvormd is, laat je de vogel beter zitten.

Tel de teentjes, ik heb een vogel die een teen verloren geraakt is door een miniscuul draadje dat zich rond de teen vast had gezet. Hierdoor kreeg de teen geen bloed meer kreeg en stierf deze af. Deze

vogel is voor de rest terug in prima conditie. Een teen verliezen is niet zo erg, het ontsiert de vogel zelf gewoon een beetje.

Het verenkleed moet in orde zijn, zeker rond de anus, natte veertjes en resten van uitwerpselen zijn uit den boze.

Vogels met een uitstekend borstbeen en opgezwollen buikholte mijdt men beter.

 

NA de aankoop

U heeft al vogels en wil er zebravinken bij plaatsen: zebravinken kunnen bij tamelijk veel andere soorten geplaatst worden (papegaai-achtigen zijn wel af te raden, niettemin heb ik er zelf een koppel valkparkieten bijzitten. Deze zijn zeer vreedzaam en trekken zich gewoonweg niets aan van de zebravinken). Best zet je ze samen met soorten die ongeveer dezelfde eisen stellen. Als je meerdere vogels samen gaat plaatsen, zie dan wel dat ze genoeg ruimte hebben zodat ze elkaar niet lastig vallen!

Om de nieuwe vogels bij de vogels die reeds in de volire vertoeven te plaatsen, kan men best het volgende doen:

 

·         Allereerst dient men zeker te zijn dat de nieuwe vogels gezond zijn en vrij van luizen (als ze er hebben, zeker niet bij de andere zetten, maar apart plaatsen en ze bespuiten met een middel geschikt tegen luizen voor vogels. Doe dit tot dat alle luizen weg zijn. Je houdt deze vogels dan best een week of 2 apart. Als je dit niet doet is de kans groot dat heel je volière last krijgt van luizen. Beter gezegd, het is dan bijna onvermijdelijk ...

·         Je kan de nieuwe vogel (als die uit een kleine kooi komt en je wil hem in een volière plaatsen) best even laten wennen door hem in z'n kooi in de volière te plaatsen voor een dag of 2.

·         Vraag aan de kweker van waar hij hem gehaald heeft en wat zijn diëet was, zodat je hem de eerste dagen hetzelfde kan aanbieden zodat hij zeker eet. later kan je zijn diëet dan weer aanpassen aan hoe jij het beste acht.

 

mvg jens