verzorging

 

Het moest natuurlijk ook aan bod komen: de verzorging. Als men dan besluit een zebravink(en) aan te schaffen dan wordt er natuurlijk ook van je verwacht dat je deze goed verzorgt! Om u hierbij te helpen, heb ik deze sectie gemaakt, mocht je na het lezen hiervan nog vragen hebben, Gelieve dan e-mail raad te plegen

De nagels

 Zoals je wel kan vermoeden is het uit den boze wat je hier op de foto ziet. De oorzaak hiervan is vaak te wijten aan de zitstokken. Door zitstokken van verschillende diktes in de kooi (volière) te plaatsen kan men dit voorkomen. Op die manier slijten de nagels normaal gezien vanzelf af. Als men nu een vogel heeft die hiervan last heeft, dan kan men hem altijd helpen door zijn nagels bij te knippen met behulp van een nagelknipper. Als men dit voor de eerste keer doet, dan kan dit best angstaanjagend zijn en kan men dan eventueel hulp vragen aan een ervaren iemand. Als men het zelf wil doen dan moet men erop letten dat men niet in het 'leven' van de nagel knipt, want dit kan tot pijnlijke bloedingen leiden. Het leven kan men herkennen aan het donkerdere deel van de nagel tegen de teen. De reden waarom men te lange nagels moet vermijden is omdat het voor de vogel erg lastig is en omdat het in erge gevallen kan leiden tot vergroeiingen aan de tenen.

Ontwormen

 net als katten en honden kunnen vogels wormen krijgen, maar dit is makkelijk te verkomen en te verhelpen. Om het jaar (half jaar) een wormenkuur is de oplossing. Als u dit net als nagels knippen liever door iemand anders laat doen dan kan u in dit geval bij de dierenarts terecht.

 ·         Help mijn vogel is ziek

 Het is niet prettig maar het kan iedere vogel overkomen, ziek zijn. De vraag is nu, hoe kan ik zien dat mijn vogel ziek is en wat kan ik er aan doen? Rechts kan je een zieke vogel zien. Je ziet dit aan de manier waarop hij zich gedraagt, hij beweegt niet veel en zit vaak te slapen overdag. Maar het belangrijkste symptoon is de manier waarop hij zit, hij zit nl 'dik' zoals men zegt. Hij zet hierbij zijn pluimen op om geen warmte te verliezen. Wat kan ik nu doen? Wel, allereerst gaat men de vogel op een warme plek plaatsen, als het louter een verkoudheid is zal de vogel snel terug genezen zijn. Als het iets erger is, gaat men er best mee naar een dierenarts of een ervaren kweker, deze kan dan aan de hand van bepaalde symptonen bepalen wat de vogel heeft en wat men er aan kan doen.

De rui

Dit is een belangrijke, moeilijke periode voor de vogel. Tijdens dit moment worden de veren en pluimen van de vogel vernieuwd. Omdat dit een moeilijke periode is voor de vogel zal deze ook kalmer zijn, zelfs de actievere vogel. De ruiperiode duurt zo'n anderhalve maand en gebeurt bij de volwassen vogel slechts éénmaal per jaar. Problemen bij de ruiperiode die de kop kunnen opsteken zijn "de stokrui"; de vogel blijft in dit geval in de rui steken ten gevolge van te koud drink- en/of badwater. Oplossing : een beetje soda opgelost in drinkwater.

Het water

Vele vogels hebben behoefte aan een dagelijks bad en we mogen hen dit dan ook niet ontnemen. Men moet erop letten dat men het badwater dat men de vogels aanbiedt, dagelijks ververst, zelfs als het niet vuil lijkt. Op die manier kan men ziektes vermijden. Indien uw vogel het niet zo begrepen heeft op baden, dan kan u hem nog altijd bespuiten met wat men noemt 'een plantenspuit' die men wel op nevelstand dient te zetten.

De schoonmaak

De kooi en/of volière dien(en) regelmatig schoongemaakt te worden. Men moet zelf een beetje zien wanneer het nodig is. Het hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de grootte van de kooi, de hoeveelheid vogels die erin zitten en het seizoen: zo zal bijvoorbeeld tijdens het kweekseizoen meer gekuist moeten worden omdat de nestkastjes dan veel gebruikt worden en omdat er een groter aantal vogels in de kooi zitten (de jongen die afvliegen).Tegelijkertijd dient men ook de eet- en drinkbakjes proper te maken, de zitstokken enz. (voor de zitstokken kan men verschillende ontsmettende middelen bekomen die geen schade berokkenen aan de vogels, hiervoor ga je best naar een dierenwinkel en vraag je daar om raad. In mijn volière maak ik gebruik van (rivier)zand als bodembedekking. Indien je een gewone kooi hebt, raad ik schelpenzand aan als bodembedekker. Dit is hygiënisch en de vogel kan zoveel kalk opnemen als hijzelf nodig vindt. Hier is een voorbeeld van schelpenzand:

Je kan dit zand zeven indien je dit wilt, om zo kosten te besparen, maar waar je dan wel rekening mee moet houden is dat er op die manier enkel het zichtbare vuil wordt verwijderd en niet het onzichtbare waardoor bacteriën aanwezig blijven.

Andere vormen van bodembedekkers zijn:

Beukenhout-snippers die men in verschillende grootten kan vinden naar gelang de vogelsoort. Deze worden voornamelijk voor insecteneters gebruikt.