Tam maken

 

Het is niet meteen het eerste waaraan je denkt aks je je een zebravink aanschaft, maar het is mogelijk: je kan een zebravink tam maken.

In mijn ogen, tamelijk makkelijk zelfs. Ikzelf ben er reeds in geslaagd om zonder al teveel moeite een zebravink tam te maken, op die manier dat ze uit mijn hand kwam eten. Het is dan ook met eten dat ik ze tam heb gekregen.

Ik heb zowel vogels in een volière als in een kooi tam gemaakt en persoonlijk vind ik het in een volière makkelijker. Dit omdat de vogel daar kan wegvliegen. Zo kan hij even tot rust te komen om daarna weer terug naar jou toe te komen. Als het de vogel in een kooi niet bevalt dan kan hij niet weg en wordt hij nerveus.

Je mag je vooral niet opdringen. Als je dit doet bereik je niets. De vogel moet immers naar jou toe komen en niet omgekeerd. We zullen met de eerste stap beginnen:

 

Ik ga het hierbij soms hebben over 'uitgenepen brood'. Dit is brood dat je even onder de kraan hebt gehouden zodat het vochtig is. Hierna dien je dit brood zachtetjes samen te drukken zodat het een bolletje vorm. Terwijl je dit doet, nijp je er het overtollige water uit. Zo bekom je dan 'uitgenepen brood'. Wanneer ik het over dit soort brood heb, dan neem ik ook aan dat het brood zich in een voederbakje of dergelijke bevindt.

·         Stap 1

- Je moet de zebravink iets voorschotelen waar hij dol op is. Nu hebben zebravinken niet direct als papegaaien iets waar ze dol op zijn, maar er zijn toch enkele dingen waarvoor ze uit je hand zouden komen eten. Zo is er bv. nat brood dat je hebt uitgeknepen zodat het nog een beetje vochtig is. Zeker bij de kweek mag dit niet ontbreken (zien dat je niet teveel geeft anders kunnen ze diarre krijgen). Je geeft éénmaal per dag zo een beetje brood gedurende een halfuur en haalt wat er nog van over schiet weg, zodat het niet beschimmeld. Gedurende dat half uur laat je hem met rust, zodat hij het kan leren kennen en opeten. Dit kan je zowel in een volière als in een kooi doen. Na enkele dagen zal je zien dat hij, zodra je het erin hebt gezet, het komt opeten (als dit niet zo is, dan betekent dit dat hij het niet graag heeft en dan zal je het met iets anders moeten proberen). In een volière is er veel kans dat ze al in de buurt van de plaats komen zitten waar je het brood gaat plaatsen (zet het brood altijd op dezelfde plaats). Je doet dit gedurende een week totdat je ziet dat hij het goed gewoon is.

                                       ·         Stap 2

De volgende stap: Je zal zien dat de vogel minder last heeft van je aanwezigheid dan vroeger, omdat hij nu weet dat je iets lekkers brengt, maar toch blijft hij nog op een afstand.

In een kooi doe je het volgende: Je plaats het eten in de kooi en gaat er naast zitten en kijkt toe hoe hij eet. In het begin zal hij twijfelen aangezien je normaal niet blijft kijken, maar zijn zin naar het eten zal uiteindelijk de overhand nemen. Na enkele dagen is hij je aanwezigheid gewoon en dan kan over gaan naar de volgende stap.

In een volière doe je dit: Je hurkt je ergens neer in de buurt van het brood (je kan best gaan zitten, want anders ben je te imposant en zullen de vogels schrik van je hebben). Je zet je best niet vlak naast het brood, maar gewoon ergens in de buurt. Je kan dan toekijken terwijl de vogel aan het eten is. In het begin zal de vogel wat onwennig toekijken, maar na een tijdje zal hij je gewoon negeren.

·         Stap 3

De zebravink is nu aan je gewend geraakt.

In een kooi doe je het volgende: Je neemt een beetje brood en steekt het door de tralies en laat hem even doen. Hij moet nu even wennen aan de nieuwe plaats, maar hij zal het toch komen opeten. Na enkele dagen zal hij op de vast plek naast de tralies al klaar zitten als hij je ziet aankomen. De volgende keer hou je je hand tegen het brood (je kan het vast houden terwijl het door de tralies steekt) en laat je hem naar je toe komen. Maak op dit moment zeker geen bruuske beweging en wees zeker dat je zit (anders ben je te imposant). Na een tijdje zal de zebravink ook dit door hebben en als hij zonder probleem zo uit je hand eet dan kan je de volgende keer je hand door het poortje steken met het voedsel in je hand. Eerst zal hij een beetje in paniek zijn, maar als je je rustig houdt dan zal de vogel kalmeren om uiteindelijk uit je hand te komen eten. Daarna kan je het brood op je blote hand leggen. Dan is het geduld hebben en wachten tot dat hij het zo gewoon is dat hij helemaal geen last meer van je heeft. Je kan dan eens proberen hem buiten de kooi te nemen (let wel: het is geen papegaai die rustig blijft zitten; de vogel zal waarschijnlijk rond beginnen vliegen. Je kan ze dus wel tam maken, maar niet in die mate dat ze gewoon zelfstandig op je vinger komen zitten. Of het zal toch een hele uitdaging zijn).

In de volière: Hier heb ik het meeste resultaat gekregen. Als je ziet dat ze niet meer naar je kijken dan zet je je de volgende keer dichter bij het brood. Elke keer opnieuw ga je er iets dichter bij zitten tot dat je er vlak naast zit. Nu blijf je best enkele dagen ernaast zitten als je het brood geeft. Op die manier wordt hij je beter gewoon. En dan komt de dag: je zet het brood niet neer, maar houdt het vast in je hand en terwijl je rustig gehurkt zit, zal er hopelijk één naar je toe komen gevlogen. Hij zal in je buurt landen en enkele keren op en af vliegen om te zien wat er gebeurd. Je laat hem rustig doen. Op een gegeven moment zal hij dannaar je toe huppelen en op het brood komen zitten. Maak nu zeker geen verrassende bewegingen anders zit de schrik er terug in. Hierna kan je proberen het brood op je blote hand te leggen en zien of hij afkomt. 

Je mag nooit vergeten dat er veel geduld nodig is om een vogel tam te krijgen. Veel succes!